Regler för betäckning

LGPRE ANCCE:s regler

P.R.E.-avel
Avkomma efter P.R.E-hingst och P.R.E-sto kan skrivas in i den spanska stamboken, LGPRE ANCCE om båda föräldrarna är avelsgodkända i enlighet med rasens reglemente. Såväl hingst som sto ska vara godkända på lägst grundnivå, Aptitud Básica, godkännande på grundnivå kan ske från och med det att hästen fyllt tre år.

Semin är från och med 2012-06-05 tillåtet för hingstar med basavelsgodkännande.

Det finns ytterligare två nivåer för avelsgodkännande, kvalificerat godkännande; Reproductor Calificado och elitgodkännande; Reproductor Élite. Hingstar som är godkända på nivå Calificado och Elit kan också verka via semin. Elit-godkända hingstar finns ännu inte i Sverige.

För att kontrollera om en hingst är godkänd och på vilken nivå så använder du stamboken online. Fyll i hingstens uppgift ID nummer (codigo) eller namn (nombre) och klicka på det lilla förstoringsglaset i höger hörn.
Hästens information finns överst på sidan. B står för Básica, C för Calificado och E för Elite.

Länk till stamboken online.

Korsningsavel
För information om vad som gäller för korsningsavel vänd dig till Svenska Hästavelsförbundet www.svehast.se
Stoägare rekommenderas att inte använda en hingst som saknar avelsgodkännande, antingen hos den spanska stamboken eller hos Svenska Hästavelsförbundet.

Vid korsningsavel gäller enbart de svenska reglerna på hästavelsområdet.

Betäckning för P.R.E.-avel

  • Blankettsetet Certificado de Cubricion beställs av hingstägaren från föreningen. Ett blankettset beställs för varje sto som ska betäckas.
  • Hingst och sto ska vara avelsgodkända på grundnivå; Aptitud Básica om avkomma ska kunna skrivas in i stamboken.
  • Hingstägaren fyller i blanketterna, det är två stycken i setet, en vit och en gul. Både hingstägare och stoägare ska underteckna efter genomförd betäckning.
  • Den vita blanketten är avsedd för stoägaren och den gula behålls av hingstägaren.