Ny pre-ägare

Stambok
Stamboken för Pura Raza Española finns i Spanien och administreras av ANCCE, Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española i Spanien. ANCCE är en spansk uppfödarorganisation. Stamboken heter på spanska Libro Genealógico del Caballo de Pura Raza Española och förkortas LGPRE. Alla PRE registreras i denna enda stambok. Den renrasiga spanska hästen är unik på många vis och den spanska stamboken för PRE är världens äldsta stambok med anor från slutet av 1500-talet. Stamboken sköttes fram till 2007 på uppdrag av spanska staten av den spanska militären Cria Caballar men överläts därefter till den privata spanska uppfödarorganisationen ANCCE i Sevilla i Spanien.

En nybliven PRE-ägare börjar med att ansöka om ägarkod eller stuterikod och ansöker samtidigt om ägarbyte. Ska du använda din häst i avel måste du inneha en stuterikod, utan den kan du inte avelsvärdera din häst, beställa språngsedlar för hingst eller registrera föl i stamboken.

Pass för PRE
Vid stambokföring av renrasig PRE utfärdas ett hästpass med registreringshandling och ett ägarkort. Passet följer EU:s regler.
LGANCCE införde 2007 ett system med ägarkort, Carta de Titularidad. Vid ägarbyte ansöker ny ägare om ägarbyte, betalar in avgiften och sänder därefter in en ansökan tillsammans med det gamla ägarkortet. Efter genomfört ägarbyte registreras den nya ägaren i stamboken och ett nytt kort i nya ägarens namn utfärdas. Kortet sänds därefter med post till den nya ägaren.
Pass för PRE finns i två varianter:
Rött pass utfärdat av gamla stamboken Cria Caballar, gäller för hästar som fått pass utfärdat till och med 2007.
Ljusgult pass utfärdat av LGANCCE, för hästar som fått pass utfärdat från och med 2008.

Spanskt hästpass, gamla stamboken Cria Caballar
Spanskt hästpass, gamla stamboken Cria Caballar
Spanskt hästpass, LGPRE
Spanskt hästpass, LGPRE


Du kan titta i stambokens register och söka upp en häst och se härstamning, ålder, eventuella avkommor och utställningsmeriter samt uppfödare och senast registrerad ägare.  http://www.lgancce.com/
Código del ejemplar = Hästens ID:nr i spanska stamboken
Nombre del ejemplar = Hästens namn
Fyll i uppgifter i formuläret, se bilden nedan.

Klicka på "Search horses"

Kontrollera noga vid köp av PRE att hästen har ett ägarkort "Carta de Titularidad" utfärdat och se till att du får med dig ägarkortet i original tillsammans med hästens pass. Har ägarkortet kommit bort är det säljarens ansvar att se till att det kommer fram, som köpare ska du kräva att du får hästens alla dokument. Kortet är lite gulaktigt i färgen på kartonerat papper. Det är den nya ägaren som sedan gör ansökan om ägarbyte. Har hästen ännu inget ägarkort utfärdat (kan gälla PRE födda t o m 2007) måste du få en köpehandling eller intyg på att du köpt hästen, ägarbyte kan annars inte genomföras.

Titta efter i stamboken http://www.lgancce.com/ om ägarkort är utfärdat för hästen. Det står i så fall "Si" till höger om rubriken "Carta de titularidad". Se högre upp här på sidan för hur man söker på stambokens internetsida! 

Ägarkortet "Carta de titularidad" är en mycket viktigt handling och får du inte med kortet vid köp uppstår problem. Stamboken kan inte utfärda ett nytt kort till den nya ägaren. Har kortet kommit bort hos säljaren/föregående ägare måste den person som sist står angiven som ägare i stamboken ansöka om ett duplikat. Du som ny ägare kan alltså inte göra en sådan ansökan. 

Betrakta ägarkortet "Carta de titularidad" som en värdehandling och förvara det åtskilt från passet!

Hästens pass ska i alla sammanhang följa hästen. Skulle passet komma bort kan du ansökan hos LGANCCE om ett nytt pass när du innehar ägarkort.