Ny pre-ägare

Stambok
Stamboken för Pura Raza Española finns i Spanien och administreras av ANCCE, Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española i Spanien. ANCCE är en spansk uppfödarorganisation. Stamboken heter på spanska Libro Genealógico del Caballo de Pura Raza Española och förkortas LGPRE.
För P.R.E. får det bara finnas en enda stambok. Det är inte tillåtet att länder utanför Spanien, på delegation av moderstamboken, kan sluta en egen stambok, vilket är fallet för de flesta andra hästraser. Den renrasiga spanska hästen är unik på många vis och den spanska stamboken för P.R.E. är världens äldsta stambok med anor från slutet av 1500-talet. Här kan du läsa mer om rasens historik >>
ANCCE SUECIA har avtal med med stamboken LGPRE och föreningen har haft samarbete med stamboken för P.R.E. sedan 2002. Fram till 2007 tillhörde stamboken den spanska militären Cria Caballar och därefter övergick stamboken till ANCCE i Sevilla i Spanien.
En nybliven P.R.E.-ägare börjar med att ansöka om ägarbyte och ansöker samtidigt om ägarkod eller stuterikod. Alla stambokstjänster hittar du här på hemsidans startsida. Ska du använda din häst i avel så måste du inneha en stuterikod, utan den kan du inte avelsvärdera din häst, beställa språngsedlar för hingst eller registrera föl i stamboken.

Pass för P.R.E.
Vid stambokföring av renrasig P.R.E. utfärdas ett hästpass med registreringshandling och ett ägarkort. Passet följer helt EU:s regler.
LGPRE införde 2007 ett system med ägarkort, Carta de Titularidad. Vid ägarbyte ansöker ny ägare om ägarbyte, betalar in avgiften och sänder därefter in en ansökan tillsammans med det gamla ägarkortet. Efter genomfört ägarbyte registreras den nya ägaren i stamboken och ett nytt kort i nya ägarens namn utfärdas. Kortet sänds därefter med post till den nya ägaren.
Pass för P.R.E. finns i två varianter:
Rött pass utfärdat av gamla stamboken Cria Caballar, gäller för hästar som fått pass utfärdat till och med 2007.
Ljusgult pass utfärdat av LGPREANCCE, för hästar som fått pass utfärdat från och med 2008.

Spanskt hästpass, gamla stamboken Cria Caballar
Spanskt hästpass, gamla stamboken Cria Caballar
Spanskt hästpass, LGPRE
Spanskt hästpass, LGPRE

För att din P.R.E. ska kunna bli registrerad på dig i stambokens register behöver du göra ansökan om ägarbyte och Código Ganadero/ägarkod eller Código Criador/uppfödarkod hos stamboken.

Du kan titta i stambokens register på din häst och vem som står som ägare: http://www.lgancce.com/
Código del ejemplar = Hästens ID:nr i spanska stamboken
Nombre del ejemplar = Hästens namn
Fyll i uppgifter i formuläret, se bilden nedan.

Klicka på "Search horses"

Kontrollera noga vid köp av P.R.E. om hästen har ett ägarkort "Carta de Titularidad" utfärdat och se till att du får med dig kortet i original och hästens pass. Har kortet kommit bort är det säljarens ansvar att se till att det kommer fram, som köpare ska du kräva att du får hästens alla dokument. Kortet är lite gulaktigt i färgen på kartonerat papper. Det är den nya ägaren som sedan gör ansökan om ägarbyte. Har hästen ännu inget ägarkort utfärdat (kan gälla P.R.E. födda t o m 2007) måste du få en köpehandling eller intyg på att du köpt hästen, ägarbyte kan annars inte genomföras.

Titta efter i stamboken http://www.lgancce.com/ om aktuell häst innehar ett ägarkort. När du fått fram aktuell häst står det angivet i högra kolumnen efter Carta de Titularidad. Se högre upp här på sidan för hur man söker på stambokens internetsida! 

Ägarkortet "Carta de Titularidad" är en mycket viktigt handling och får du inte med kortet vid köp uppstår problem. Stamboken kan inte utfärda ett nytt kort till den nya ägaren. Har kortet kommit bort hos säljaren/föregående ägare måste den personen som sist står angiven som ägare i stamboken ansöka om ett duplikat. Du som ny ägare kan alltså inte göra en sådan ansökan. Föreningen kan inte hjälpa till att få fram borttappade ägarkort.

Ägarkortet "Carta de Titularidad" är en värdehandling och kortet ska förvaras åtskilt från passet!

Hästens pass ska i alla sammanhang följa hästen. Skulle passet komma bort kan du ansökan om ett nytt pass när du innehar ägarkort.