svepre

Pura Raza Española -
Uppvisning vid hand på morfologisk utställning

Bana 20 x 60 m

Varje klass inleds med att alla hästar som tävlar i samma klass visas upp för domaren i skritt på fyrkantsspåret på ridbanan. Efter den gemensamma visningen går samtliga ut från ridbanan och visning sker individuellt enligt följande:

Hästen visas i vänster varv i lång lina, 6 - 9 m.

Hästar från 2 år, både hingstar och ston visas i skritt på medellinjen. Därefter visar man hästen i galopp på kortsidan i en volt med ca 20 meter i diameter. Man låter hästen galoppera i ca 4 - 5 varv (minst 4 varv) eller tills domaren säger att det räcker.

Därefter visas hästen i trav nästa långsida, kortsidan och följande halva långsida. Uppställning i mitten av ringen inför domaren med utsträckt hals samt med benen parallellt uppställda, sett från sidan utgör hästen en kvadratisk form.

1 åringar visas som ovan men ska inte galoppera.

Video visning för hand.

Vid visning för hand bör du inte visa hästen i ridkläder och ridskor/ridstövlar. Lämplig klädsel är ljusa byxor, mörk tröja och bra skor att springa i.

I Spanien är det vanligt att man visar i en speciell dräkt, hatt, byxor, skjorta och midjekort jacka, dräkten heter på spanska Traje Corto, mer info om den finns under tävlingsreglementet. Det finns inga krav på att du ska ha en spansk dräkt när du visar hästen. Det rekommenderas att inte använda en egen komponerad dräkt som liknar en Traje Corto. Har du ingen äkta spansk dräkt så är det bättre att du visar din häst i ljusa byxor och mörk tröja. 

Till hästen behöver du longerlina ca 6 - 9 m, en showgrimma, eller en spansk serreta. En välsittande lädergrimma är godkänd för visning av ston 7 år och äldre. Spö/longerpisk med max längd 180 cm inkl handtag och snärt är tillåtet att använda vid visning för hand.  Medhjälpare vid visning är numera endast tillåten vid visning av så kallad cobra.